4 gode råd til en god (gen)start

Læs Skolestyrkens 4 gode råd til, hvordan I kan arbejde med, at genåbningen – og andre overgange – bliver tryg for både elever og voksne.

I Skolestyrken arbejder vi systematisk med at sikre gode overgange og trygge opstarter med blik for relationer, rutiner og trygge rammer.

Her deler vi fire gode råd fra vores modul “En god start”:

 1. Formulér fælles standarder
  Når I har defineret fælles standarder for den gode start på tværs af klasser og årgange, så har I et godt udgangspunkt for at etablere gode rammer for elevernes skoleliv – og for genopstarten efter nedlukningen.
 2. Vær opmærksom på det ”sociale vakuum”
  Genåbningen vil være præget af socialt vakuum. Altså en periode, hvor det sociale fællesskab ikke er faldet på plads, og der er usikkerhed om roller, rammer, rutiner og relationer. Her skal I som voksne være ekstra tydelige i jeres klasseledelse.
 3. Brug klasseledelse
  En god start er klasseledelse i et afgrænset tidsrum. Klasseledelse er at rammesætte og skabe betingelser for læring, relationer og adfærd fx i kraft af jeres valg af metoder, tilgange og sprogbrug.
 4. Fokuser på at skabe trygge frikvarterer  
  I frikvarteret skaber eleverne relationer og venskaber, men der opstår også konflikter og ensomhed. Der er elever, der oplever frikvarteret som et utrygt rum, og det skal derfor tages alvorligt.

Selvom de fleste af os glæder os til at ses igen, så kan både genåbningen og overgangen tilbage til skolelivet, som vi kender det, være sårbar for de elever, der i forvejen var på kanten af fællesskabet, og for andre, som har haft svært ved at bevare kontakten til kammerater under hjemsendelsen.

Fællesskaber og relationer skal etableres eller genetableres, og hverdagen skal fyldes ud af nye rutiner, relationer og overgange – og tiden efter genåbningen vil for mange føles utryg.

Vi ved, at et utrygt rum kan lægge kimen til eksklusioner, fastlåste hierarkier og mobning, og derfor er det vigtigt at arbejde målrettet og systematisk med en god start.

God fornøjelse!

Få nyheder fra Skolestyrken

Vi er i gang med at implementere Skolestyrken landet over. Vi glæder os til at fortælle om resultaterne og til at inspirere jer til at være med.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev, og bliv klogere Skolestyrken.

Du kan altid afmelde dig igen.

Allerede en del af Skolestyrken?

Få viden om og inspiration en god start i Skolestyrkens forberedelsesmodul En god start (kræver login).