
H.M. Dronningen og børne- og undervisningsministeren besøgte Skolestyrken-skole
Elevrådet på Pilehaveskolen præsenterede H.M. Dronningen og børne- og undervisningsministeren for deres forslag til, hvordan skoledagen kan blive bedre. Ministeren og gæsterne fra Mary Fonden, Børns Vilkår og Red Barnet besøgte skolen i Vallensbæk, fordi den er en del af skoletrivselsprogrammet Skolestyrken.
De nationale trivselsmålinger viser, at elevernes trivsel i folkeskolen er faldet siden 2015. Og for nylig kom Trivselskommissionen med sine anbefalinger til, hvordan børn og unges mistrivsel og sårbarhed kan forebygges og afhjælpes.
Med helskoleprogrammet Skolestyrken har Mary Fonden, Børns Vilkår og Red Barnet et bud på, hvordan flere elever kan komme til at trives og blive en del af trygge fællesskaber i skolen. En netop offentliggjort evaluering af programmet viser, at elever på skoler med Skolestyrken oplever signifikant bedre social trivsel sammenlignet med elever på lignende skoler. Udviklingen ses allerede et år efter, at skolens personale er begyndt at arbejde med programmet.
I sommeren 2023 besluttede kommunalbestyrelsen i Vallensbæk, at alle tre folkeskoler i kommunen skulle arbejde med Skolestyrken. Siden har Pilehaveskolen været godt i gang med at uddanne personalet og implementere de forskellige værktøjer.
Mandag den 17. marts besøgte bestyrelsesformand for Mary Fonden, H.M. Dronningen, børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, direktør i Mary Fonden, Helle Østergaard, direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, og generalsekretær i Red Barnet, Johanne Schmidt-Nielsen, Pilehaveskolen i Vallensbæk for at få indblik i skolens erfaringer med Skolestyrken.
At Skolestyrken bruges på alle kommunens folkeskoler betyder, at vi, ikke bare på vores skole, men sammen i kommunen, har fået et fælles sprog til at tale om og også prioritere trivsel. Skolestyrken har bidraget til, at det trivselsfremmende arbejde bliver et vedvarende fokus, og så har vi fået brugbare værktøjer til at håndtere, hvis der opstår mobning
– Mette Juel, skoleleder på Pilehaveskolen
Elevinddragelse er en central del af Skolestyrken. Og på besøget blev gæsterne blandt andet præsenteret for Pilehaveskolens elevråd, der kom med deres bud på, hvad der skal til for at styrke trivslen på skolen. Et forslag er en temauge på skolen for at skabe flere og nye relationer på tværs af klasser og klassetrin, mens et andet er mere fællesskabende undervisning med fokus på gruppearbejde, mere bevægelse og at få undervisningen ud af klasselokalet.
Elevrådets gennemarbejdede forslag understreger, hvor stor værdi det giver os voksne at inddrage børn og unge, når vi samarbejder om, at flere skal have en plads i et trygt fællesskab. Det var spændende at se, hvordan Skolestyrken kan bidrage til den proces og høre om skolens erfaringer i lyset af Skolestyrkens nyligt offentliggjorte evaluering.
– Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden
Skolestyrken er udviklet i samarbejde mellem Mary Fonden, Børns Vilkår og Red Barnet og er finansieret af A.P. Møller Fonden, TrygFonden, Ole Kirk’s Fond og Mary Fonden
Fakta: Elevtrivsel
Ifølge den seneste nationale trivselsmåling i 2023/24 udtrykker 86,1 procent af eleverne høj trivsel. Det er en lavere andel end skoleåret 2022/2023, hvor 87,5 procent af eleverne havde høj trivsel. Tilsvarende er andelen af elever med lavere trivsel steget fra 12,5 procent i skoleåret 2022/2023 til 13,9 procent i 2023/2024.
Resultaterne viser også, at mobningen i skolen for elever i 4. til 9. klase stiger. I 2023/24 oplevede 13,3 procent af børnene mobning. I 2021/22 var det 9,9 procent.
Kilde: Statistik om Elevtrivsel, Børne- og undervisningsministeriet (uddannelsesstatistik.dk)e får medindflydelse og føler sig som vigtige aktører i skolens dagligdag.
Vil du tale med os?
Du er velkommen til at ringe og få en snak med os, hvis du er nysgerrig på Skolestyrken.
Vi kan træffes tirsdag og onsdag fra 9 til 14 på telefon 70 60 58 08.